Szczegóły projektu

Zagospodarowanie obszaru wydm wzdłuż Al. Wojska Polskiego w Sopocie


Opis projektu

Projekt koncepcyjny zagospodarowania terenu wydm zakłada 5 oddzielnych tarasów widokowych.
Są one kierowane do wszystkich użytkowników korzystających z przestrzeni deptaka, wydm, plaży
oraz sąsiadujących lokali.

Myślą przewodnią jest projektowanie „bez barier”. Każdy obiekt opiera się na systemach pochylni tak,
by każdy mógł korzystać z funkcji tarasów.

Dzięki podwyższeniom poziomów bryły można obserwować otaczający krajobraz wydm i morza.
Obiekty zbudowane są z drewna, co powoduje uczucie komfortu i relaksu. Posiadają elementy,
na których można siedzieć, stać oraz położyć się. Dzięki obecności roślinności umieszczonej
również wewnątrz tarasu, można poczuć spokój, intymność, łączność z naturą.

1 Dzięki stopniom prowadzącym na wywyższenie tarasu,
można obserwować bardziej rozległą panoramę wydm,
morza i pobliskich lokali.

2 Forma tarasu posiada obniżenie, które może pełnić rolę
siedziska, pozwala ono na zbliżenie się do natury,
a w czasie intensywnego ruchu pieszych i rowerzystów
na Alei - schowanie się przed hałasem, wyciszenie.

3 Szeroki taras umożliwia przebywanie większej ilości osób
(grupa). W części wejściowej zaprojektowany został
podest, na którym można swobodnie usiąść, czy się
położyć, słuchając szelestu wydm i traw, umieszczonych
wewnątrz tarasu.

4 Forma stworzona z myślą o dzieciach i o przybliżeniu im
tematu natury. Posiada schodki, które pełnią również
funkcję siedziska, w środku znajduje się piasek do zabawy.

5 Dzięki obecności traw po obu stronach tarasu można
poczuć spokój, wyciszenie, jest to idealne miejsce
na kontemplację, naukę, czy czytanie.

IDEA tarasów pochodzi z ich lokalizacji, jaką są Wydmy Sopockie.
Formy początkowo powstały z napisu SOPOT, następnie ulegały
zmianie w zależności od przeznaczenia, potrzeb użytkowników
i myśli jaką było projektowanie „bez barier”, czyli dla wszystkich
ludzi korzystających z obiektów.

Projekt możliwy do realizacji.