projekt nr 9

9. „Przylesie – odnowa biblioteczna” – odświeżenie wnętrza Filii nr 6 Sopockiej Biblioteki, wyposażenie


Opis projektu

Biblioteka Sopocka im. Józefa Wybickiego, działająca od 1946 roku, na chwilę obecną składa się z siedmiu filii. Większość z nich to osiedlowe centra kultury, skupiające w sobie lokalne życie i zapewniające przestrzeń dla mieszkańców niezależnie od wieku. Naszym podstawowym celem jest dostosowanie się do charakteru i oczekiwań czytelników, umożliwiając im atrakcyjne miejsce do nauki, pracy, rozwijania swych pasji, czy po prostu relaksu. Zdajemy sobie sprawę, że Filia 6 swoim wyglądem odstaje od charakteru wciąż rozwijającego się Osiedla Przylesie, w którego ścisłym centrum się znajduje. Ze względu na swoją lokalizację ma ona pełen potencjał do zaistnienia jako przestrzeń dla mieszkańców, "trzecie miejsce", w którym będą mogli odpocząć od zgiełku codziennego życia. Najistotniejszym aspektem tego założenia jest nadanie naszej filii ekologicznego charakteru, dzięki któremu będzie ona najlepiej oddawać specyfikę Przylesia. Miejsce przyjazne, otwarte, zachęcające do spędzania w nim czasu, pełniące funkcję edukacyjną, nie tylko dla uczniów z zaprzyjaźnionej szkoły przyszpitalnej i lokalnego przedszkola, lecz będące również ważnym punktem na ekologicznej mapie Sopotu.
Nie jest to niestety możliwe bez uprzedniego odnowienia wnętrza ww. filii. Dla naszych czytelników chcielibyśmy odświeżyć główną salę, w której możliwe będzie organizowanie spotkań edukacyjnych dla większych grup, warsztatów, lekcji bibliotecznych, spotkań autorskich (w tym także z lokalnymi artystami i działaczami) czy pokazów filmowych. Aby osiągnąć nasze cele konieczna jest przede wszystkim wymiana podłogi, montaż nowego energooszczędnego systemu oświetleniowego, zakup nowych rolet z naturalnych materiałów. Chcielibyśmy też stworzyć kącik dziecięcy, przyjazny małym czytelnikom i dający ich rodzicom możliwość skorzystania z naszej oferty. Zasadniczego remontu wymaga również toaleta, która na chwilę obecną nie jest dostosowana do potrzeb matek z dziećmi. Chcielibyśmy to zmienić.
Ze względu na proekologiczny charakter filii planujemy pokazać jak łatwo można zastosować zasady recyklingu na co dzień. Zamiast wymieniać regały i meble stanowiące wyposażenie biblioteki, chcielibyśmy je odnowić, a także zakupić rzeczy używane, by dać im drugie życie, pokazując również jak łatwe i praktyczne jest to rozwiązanie. Aby osiągnąć nasz zamierzony cel, zakupimy specjalne pojemniki do sortowania śmieci, a także specjalne rowery pozwalające zmierzyć ilość energii wyprodukowanej w trakcie ich użytkowania. Chcemy by istotnym, leśnym elementem wystroju była przestrzeń porośnięta chrobotkiem reniferowym, uspokajająca i pobudzająca kreatywność.
Dzięki specyfice biblioteki, a także jej lokalizacji, będziemy mieli możliwość, aby nie tylko stała się ona lokalnym centrum kultury, ale także aby aktywnie wpłynęła ona na ekologiczną świadomość naszych użytkowników, pokazując im praktyczne rozwiązania, możliwe do wprowadzenia w życiu codziennym.
Pragniemy, aby Filia 6 stała się wizytówką osiedla, które tak prężnie działa na rzecz ekologii.

Opis lokalizacji

„Przylesie” to nazwa pięknie położonego Osiedla mieszkaniowego w Górnym Sopocie przy ul. 23 Marca. Ulica o długości ponad 2 kilometrów wiodąca dnem Doliny Gołębiewskiej, aż do Sanatorium „Leśnik”, została wytyczona w miejscu starej drogi gruntowej łączącej od XVIII w. Sopot z leśniczówką „Gołębiewo”. Od pierwszych lat istnienia uzdrowiska ulica stanowiła popularny trakt spacerowy i wycieczkowy. W latach 1885-1906 wzdłuż ulicy kursował tramwaj konny dowożący turystów do restauracji „Grosse Stern”, znajdującej na przecięciu leśnych szlaków, powyżej dzisiejszego osiedla Przylesie. W roku 1900 na dużej polanie w środkowej części doliny wzniesiono budynek sanatorium towarzystwa strzeleckiego, potem sanatorium dziecięcego, obecnie w miejscu tym powstaje szpital geriatryczny. Na tej samej polanie, wokół dawnego pawilonu strzeleckiego na przełomie lat 60. i 70. wzniesiono bloki osiedla „Przylesie”. W skład osiedla wchodzi dziewięć wysokich 11-kondygnacyjnych budynków. Wybudowane na stromej skarpie (różnica poziomów wynosi 18m) budynki są adaptacją projektu MBY-110 z Zestawu Gdańskiego. Pierwsze dwa budynki (ul. 23 Marca 91A i 91B) przekazano do eksploatacji w roku 1968, kolejnych pięć w 1969 r., ostatnie w 1972 r. W skład osiedla wchodzą ponadto: przedszkole, pawilony administracyjno-handlowe oraz 6 niskich, czteropiętrowych bloków. W jednym z nich przez wiele lat mieszkał senator i marszałek Senatu RP Bogdan Borusewicz. W latach 1995-97 w sąsiedztwie osiedla wzniesiono boisko piłki nożnej pozostające pod zarządem MOSiR Sopot.