projekt nr 8

8. Estetyzacja ul. Josepha Conrada


Opis projektu

Ulica Josepha Conrada mieści się tuż przy rezerwacie Zajęcze Wzgórze na terenie dawnego Wzgórza Cesarskiego (Keiserhohe) reprezentującego historyczne wartości przestrzenno-architektoniczne. Mieszkańcy Sopotu chętnie wybierają tę okolicę na rodzinne spacery oraz treningi biegowe i rowerowe. Aby dojść do rezerwatu lub stadionu na Wybickiego z dolnego Sopotu należy przejść przez ulicę Conrada, której estetyka pozostawia niestety wiele do życzenia - pobocze jest zaniedbane, latarnie starego typu, a w przypadku osób, które chciałyby tu dotrzeć zimą, często jest to niemożliwe zarówno pieszo jak i samochodem, ponieważ podjazd jest bardzo stromy. Mimo przyjazdu pługu rano już za kilka godzin droga znowu jest cała oblodzona, a skrzynia z piaskiem stworzona przez mieszkańców niezdatna do użytku - jest spróchniałą i zawilgocona, nie ma też w niej łopaty. Nieraz zdarzyło się, że mieszkańcy musieli ratować z opresji przyjezdnych, którzy stanęli w poprzek ślepej uliczki uniemożliwiając przejazd mieszkańcom i innym zainteresowanym. Gdyby wymienić latarnie na stylizowane, zasadzić trawę i kwiaty oraz uporządkować teren i krzewy na poboczu i wymienić skrzynię z piaskiem, uliczka odzyskałaby dawny blask, za który już od połowy XIX wieku mnóstwo osób pokochało tę okolicę.

Opis lokalizacji

ulica Josepha Conrada w Górnym Sopocie - wjazd od Reymonta - zieleń na poboczu po prawej i lewej stronie, 4 latarnie po kolei od wjazdu po lewej stronie, skrzynka z piaskiem po prawej stronie tuż przy stromym podjeździe

Projekt możliwy do wykonania w zakresie: estetyzacji poboczy, wycinek i nasadzeń.

Załączniki